Lagere BPM-naheffing voor jonge exclusieve BMW met schade

Bron: 

Advocaat vrouwe Justitia

Hof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat de jonge exclusieve auto door de ernstige schade en de blijvende status als ex-schade-auto in waarde is gedaald. De waardedaling wordt in goede justitie vastgesteld op € 10.000. 

X doet BPM-aangifte voor een BMW Coupé 435d xDrive M Sport en voldoet hiertoe € 1648. Volgens het bijgaande taxatierapport is de handelsinkoopwaarde negatief. De waarde in onbeschadigde staat (€ 41.209) is namelijk lager dan de gecalculeerde schade (€ 42.699). In geschil is of na het schadeherstel en hertaxatie door Domeinen terecht een naheffingsaanslag van € 4328 is opgelegd. Volgens Rechtbank Den Haag maakt X niet aannemelijk dat sprake is van een schade-auto. X gaat in hoger beroep. Hof Den Haag oordeelt dat de jonge exclusieve auto door de ernstige schade en de blijvende status als ex-schade-auto in waarde is gedaald. De waardedaling wordt in goede justitie vastgesteld op € 10.000. Anders dan de inspecteur bepleit, moet niet worden uitgegaan van de CO2uitstoot – en dus de bruto BPM – van referentieauto’s, maar van de individuele RDW-goedkeuring (RDW Voertuigbeeld) met een CO2-uitstoot van 147 g/km. De aanslag wordt verlaagd tot € 2722.

Uitspraak:https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHDHA:2021:2567

Lees meer

Rechtbank hamer s-tax
Actueel Nieuws

Nieuwe CO2-methode leidt tot te hoge BPM

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de uitlatingen van de Staatssecretaris van Financiën geen gerechtvaardigd vertrouwen wekken, omdat deze zijn gedaan in zijn hoedanigheid van medewetgever. X bewijst voor twee BMW’s dat de geheven BPM hoger is dan de laagste rest-BPM van gelijksoortige auto’s die hier al zijn geregistreerd.

Belastingdienst logo voor actueel nieuws S-tax
Actueel Nieuws

Wijzigingen in de bpm vanaf 1 januari 2022

Hebt u eerder aangifte gedaan voor de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm)? Vanaf 1 januari 2022 verandert een aantal zaken op het gebied van bpm. Hieronder leest u daar meer over.