WOK 1 en 2  status info.


Mocht u professionele hulp bij deze kwesties willen hebben, informeer bij mij over de mogelijkheden, en ik zal u de juiste Juridische partij adviseren.


WOK 1 criteria:

De definitie van een schadevoertuig zoals opgenomen in de Regeling Voertuigen is als volgt:

Onder een schadevoertuig wordt verstaan een voertuig als in WOK 1

 • waarvan de dragende carrosseriedelen ernstig zijn vervormd.
 • waarvan de langsbalken van het chassis ernstig zijn vervormd.
 • waarvan één of meer deurstijlen ernstig zijn vervormd.
 • waarvan het dak is verwijderd of de deur- of raamstijlen zijn doorgeknipt.
 • waarvan één of meer wielophangingen ernstig zijn vervormd in combinatie met één van de overige punten of.
 • met ernstige brand- of waterschade.
 • waarvan het frame ernstig is beschadigd.

Let op: de eisen aan schadevoertuigen gelden ongeacht of er een WOK-status is geplaatst.

Het bovenstaande impliceert dat wanneer sprake is van een voertuig dat op basis van de hiervoor genoemde criteria is te duiden als een schadevoertuig, dit voor de BPM wordt gelijkgesteld met een essentieel gebrek.

Heeft u vragen over een taxatie ten behoeve van een BPM-aangifte, dan adviseren wij u graag.

Waar moet u verder op letten?

Wanneer u een schadevoertuig aanbiedt, moet u een bijbehorend uitlijnrapport van de gehele wielophanging overleggen. Een uitlijnrapport is de uitslag van een meting van de wielstanden, of de wielen wel recht onder het voertuig staan. De schadeherstelbedrijven maken een uitlijnrapport op. Dat rapport moet zijn opgemaakt, nadat het voertuig geheel hersteld is.

Verder mag het voertuig niet voorzien zijn van bodembeplating. Bodembeplating kan bijvoorbeeld bestaan uit kunststof afdekkingen die op de onderkant van een auto gemonteerd zitten voor bescherming of een betere stroomlijning. Deze belemmeren het correct uitvoeren van de schadekeuring en moeten dus van tevoren verwijderd zijn.


WOK 2 criteria:

De RDW is gestart met het vastleggen van schades op importauto’s per 1 juli 2013. Op deze manier wil de organisatie voertuigcriminaliteit verminderen.

Van elke schade wordt sinds 1 juli een foto gemaakt bij binnenkomst van het voertuig. De foto’s worden gekoppeld aan het voertuigidentificatienummer. Zo wordt meteen duidelijk in welke staat de auto in het Nederlandse register is opgenomen.

Op deze manier kan bijvoorbeeld verzekeringsfraude worden tegengegaan. Door de schade bij binnenkomst vast te leggen, kan deze op een later tijdstip niet worden ingediend bij een verzekeraar als eenzijdig ongeval.

WOK 2 word ook wel de lichte variant genoemd, u kunt er van uitgaan dat een niet APK waardige auto een WOK 2 is. Zwaardere schade is een WOK 1

 Wacht op keuren

Een voertuig met een Wacht op keuren (WOK)-status in het kentekenregister mag op de dag van het onderzoek van uw huisadres naar de plaats van het onderzoek worden gereden. Hier hoeft u dus geen eendags-kenteken voor aan te vragen.

 

rdwlogo

 

 

Waar kan ik mijn schadevoertuig laten keuren?

U kunt uw schadevoertuig laten keuren bij een RDW-keuringsstation. Is uw schadevoertuig een personenauto of een lichte bedrijfsauto, dan kunt u alleen terecht bij één van de volgende zes keuringsstations:

 • Amsterdam
 • Arnhem
 • Elsloo
 • Veldhoven
 • Zwolle
 • Zwijndrecht