De Belastingdienst laat weer eens zien hoe onbetrouwbaar en bureaucratisch ze te werk gaat. Zonder enige waarschuwing hebben ze per direct een wijziging doorgevoerd in de bpm-aangifteprocedure, met als gevolg dat ondernemers en importeurs worden geconfronteerd met onnodige vertragingen en extra administratieve rompslomp.

Nieuwe handhaving zonder overgangstermijn

Tot nu toe was het bijvoegen van de inkoopfactuur altijd voldoende bij een bpm-aangifte met een taxatierapport. De vermelding van het aankoopbedrag in rubriek 8c werd nooit als verplicht beschouwd en was ook geen reden voor het weigeren van een aangifte. Maar plotseling, zonder enig overleg of waarschuwing, handhaaft de Belastingdienst hier nu wél op.

Wat betekent dit? Alle bpm-aangiftes waarin dit veld niet is ingevuld, worden per direct afgewezen. Aangevers krijgen geen overgangstermijn en geen coulanceperiode – ze mogen het zelf uitzoeken. Het gevolg? Een enorme vertraging in de afgifte van kentekens, waardoor autobedrijven en importeurs in de problemen komen.

Extra papierwerk, extra frustratie

De Belastingdienst gaat nu per zaak een ‘informatieverzoek’ sturen, waardoor ondernemers zelf achter de ontbrekende gegevens aan moeten. Dit betekent méér administratie, méér vertraging en méér gedoe – terwijl de bpm-aangifte al complex genoeg is.

Wij zijn op dit moment aan het onderzoeken of deze plotselinge eis juridisch wel houdbaar is. Dit kan namelijk in strijd zijn met het rechtszekerheids- en vertrouwensbeginsel. De overheid hoort voorspelbaar en betrouwbaar te handelen – en dit soort plotselinge wijzigingen zonder overgangstermijn zijn daar het tegenovergestelde van.

Nieuwe vereisten: aankoopprijs én btw-nummer buitenlandse leverancier

Nog zo’n ‘stille aanpassing’: de Belastingdienst eist voortaan ook dat zowel de aankoopprijs in het buitenland als het btw-nummer van de buitenlandse leverancier in rubriek 8c wordt ingevuld.

Dit betekent dat u bij iedere bpm-aangifte niet alleen de inkoopfactuur moet meesturen, maar ook expliciet:
✅ De aankoopprijs in euro’s invullen
✅ Het btw-nummer van de buitenlandse leverancier vermelden

Wat kunt u doen?

  • Controleer altijd of rubriek 8c volledig is ingevuld vóórdat u een bpm-aangifte indient.
  • Vermeld de aankoopprijs in euro’s en het btw-nummer van de buitenlandse leverancier, ook al werd hier eerder niet op gehandhaafd.
  • Blijf alert, want als de Belastingdienst op deze manier blijft handelen, kunnen er meer willekeurige wijzigingen volgen.

 

Wij blijven deze situatie nauwlettend volgen en houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen. Helaas laat deze gang van zaken opnieuw zien dat de Belastingdienst geen betrouwbare ketenpartner is en ondernemers opzadelt met onnodige bureaucratie.