Hoge Raad: bijzondere regel proceskostenvergoeding voor bpm en WOZ in strijd met discriminatieverbod
27-5-22 bron: hogeraad.nl (uitspraak)
De Hoge Raad heeft vandaag uitspraak gedaan in een zaak over de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Omdat de belanghebbende in het gelijk wordt gesteld, heeft hij recht op een proceskostenvergoeding. Tot 1 juli 2021 was de proceskostenvergoeding voor alle belastingprocedures gelijk. Per die datum is de proceskostenvergoeding verhoogd behalve voor bepaalde procedures over de bpm en de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ). De Hoge Raad oordeelt dat deze bijzondere regel voor procedures over de bpm en de Wet WOZ in strijd is met het grondwettelijke discriminatieverbod. Daarom moet de per 1 juli 2021 ingevoerde verhoging van de proceskostenvergoeding ook gelden voor deze bpm-procedure.
Klik hier voor meer informatie
Terechte BPM-naheffing voor auto met herstelde schade
17-5-22 bron: taxlive.nl (uitspraak)

Klik hier voor meer informatie
Minder BPM door lagere CO2-uitstoot dan EU-typegoedkeuring Art110VWEU
29-3-22 bron: taxlive.nl
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de verschuldigde BPM mag worden berekend op basis van de Scandinavische methode omdat voor eerder geregistreerde auto’s met dezelfde EU-typegoedkeuring ook die methode is toegepast.
Klik hier voor meer informatie
Berekening BPM op import tweedehands auto’s in strijd met EU-recht
De berekening van de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) op tweedehands auto’s die uit een andere EU-lidstaat in Nederland worden geregistreerd is in strijd met het EU-recht. Volgens de Hoge Raad is de berekening in strijd met het verbod op discriminerende belastingen
Klik hier voor meer informatie
Lagere BPM-naheffing voor jonge exclusieve BMW met schade
8-1-21 bron: taxlive.nl (uitspraak)
Hof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat de jonge exclusieve auto door de ernstige schade en de blijvende status als ex-schade-auto in waarde is gedaald. De waardedaling wordt in goede justitie vastgesteld op € 10.000.
Klik hier voor meer informatie
Wijzigingen in de bpm vanaf 1 januari 2022
bron:belastingdienst.nl
Hebt u eerder aangifte gedaan voor de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm)? Vanaf 1 januari 2022 verandert een aantal zaken op het gebied van bpm. Hieronder leest u daar meer over.
Klik hier voor meer informatie
Het tarief en de CO2-grenzen in de bpm voor personenauto’s zijn aangescherpt. En de tarieven voor PHEV-personenauto’s zijn geïndexeerd. De nieuwe tarieven en CO2-grenzen vindt u bij Bpm-tarief personenauto.
Inschrijving wordt belastbaar feit bpm
Het belastbaar feit voor de bpm verandert. Vanaf 1 januari 2022 is de inschrijving in het kentekenregister het belastbaar feit. Tot en met 31 december 2021 is dit de tenaamstelling na de inschrijving bij de RDW.
Inschrijver wordt de belastingplichtige
Degene die de inschrijving in het kentekenregister aanvraagt bij de RDW,is vanaf 1 januari 2022 de belastingplichtige. Het maakt voor de belasting dus niet meer uit wie de tenaamgestelde van het motorrijtuig is. Bestelauto’s zijn een uitzondering: hier blijft de 1e tenaamgestelde belastingplichtig. Lees meer bij Bpm berekenen en betalen.
Overgangsregeling nieuw belastbaar feit
Hebt u in 2021 een motorrijtuig laten inschrijven in het kentekenregister van de RDW, maar is deze nog niet tenaamgesteld? Dan is wellicht de overgangsregeling van toepassing. Lees meer bij Overgangsregeling nieuw belastbaar feit bpm.
Nieuwe regeling bij een tariefswijziging bpm
Als de bpm-tarieven veranderen, dan geldt voor een motorrijtuig dat op dat moment wordt ingeschreven het oude tarief. Is het motorrijtuig wel ingeschreven, maar nog niet tenaamgesteld? En gebeurt dat ook niet binnen 2 maanden? Dan geldt voor dat motorrijtuig het nieuwe bpm-tarief. Afhankelijk van de tariefwijziging kan dat leiden tot een naheffing of teruggaaf.
Moment van afschrijving gebruikt motorrijtuig
Als u een gebruikt motorrijtuig inschrijft in het kentekenregister, wordt de bpm verminderd op basis van de afschrijving van dat motorrijtuig. Het precieze moment waarop de afschrijving wordt bepaald, is vanaf 1 januari 2022 de dag waarop de RDW het inschrijvingsonderzoek afsluit. U vindt deze datum op de website van de RDW. Klik na het invoeren van het kenteken op het tabblad ‘fiscaal’. Meer informatie hierover vindt u bij Bpm berekenen en betalen.
Wijziging vermindering bpm bij essentiële gebreken
Heeft een gebruikt motorrijtuig 1 of meer essentiële gebreken? Dan mag u de vermindering van de bpm vanaf 1 januari 2022 niet meer baseren op een taxatierapport. U bepaalt de vermindering aan de hand van de forfaitaire tabel of een koerslijst.
Wijziging termijn van ‘ongewijzigde staat’
Gebruikt u een taxatierapport om de afschrijving te bepalen? Dan moet u het motorrijtuig 6 werkdagen na de betaling van de bpm in ongewijzigde staat ter beschikking houden voor controle. De inspecteur kan u in die tijd oproepen uw motorrijtuig te tonen voor een hertaxatie op 1 van de locaties van Domeinen Roerende Zaken.
Wijziging moment van inschrijving in kentekenregister
Hebt u van de inspecteur een oproep gekregen een motorrijtuig te tonen voor hertaxatie? Dat motorrijtuig wordt pas ingeschreven in het kentekenregister als u het motorrijtuig hebt getoond en het onderzoek is afgesloten.
Inschrijving in kentekenregister bij ‘kennelijk onjuiste’ bpm-aangiften
Is de bpm die u wilt betalen ‘kennelijk onjuist’? Dan ontvangt u een naheffingsaanslag. Het motorrijtuig wordt dan pas ingeschreven in het kentekenregister nadat u de naheffingsaanslag hebt betaald.
Teruggaaf bpm bij geen gebruik in Nederland
Hebt u geen gebruikt gemaakt van de weg in Nederland met een motorrijtuig? En is dat motorrijtuig geëxporteerd of gesloopt? Dan krijgt u de bpm die u hebt betaald voor dat motorrijtuig onder voorwaarden volledig terug. Lees meer bij Teruggaaf van bpm.
Wilt u meer weten?
Op de website van het Ministerie van Financiën leest u meer over de veranderingen in de bpm.
Geen BPM-naheffing voor exclusieve Bentley
31-12-21 bron: taxlive.nl (uitspraak)
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de inspecteur de uitkomst van de taxatie – mede in het licht van de eigen aankoopprijs door X bv – onvoldoende gemotiveerd heeft betwist. Naheffing uitsluitend op basis van de tabel is bovendien niet geoorloofd.
Klik hier voor meer informatie
Terechte BPM-naheffing voor auto’s zonder schade op fotos
12-2021 bron: taxlive.nl (uitspraak)
Rechtbank Den Haag oordeelt dat X cv ondanks de foto’s in de taxatierapporten niet aannemelijk maakt dat de auto’s meer dan normale gebruiksschade hebben, zodat voor de handelswaarden moet worden aangesloten bij koerslijsten of de forfaitaire tabel.
Klik hier voor meer informatie
Door vooraf verschuldigde BPM geldt minder strenge stelplicht en bewijslast
4-11-21 bron: taxlive.nl
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de inspecteur in de bezwaarfase onvoldoende heeft onderzocht of achteraf gezien niet te veel BPM is voldaan. Uit het EU-discriminatieverbod volgt namelijk dat de laagste handelsinkoopwaarde het uitgangspunt moet zijn.
Klik hier voor meer informatie
Wijziging Kaderbesluit BPM (schadevoertuigen)
15-10-21 bron: taxlive.nl
De Staatssecretaris van Financiën heeft het Kaderbesluit BPM (V-N 2015/65.22) gewijzigd. Vervallen is de voorwaarde die geldt voor de praktische werkwijze bij vermindering voor gebruikte motorrijtuigen.
Klik hier voor meer informatie
Nieuwe CO2-methode leidt tot te hoge BPM
bron: taxlive.nl (uitspraak)
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de uitlatingen van de Staatssecretaris van Financiën geen gerechtvaardigd vertrouwen wekken, omdat deze zijn gedaan in zijn hoedanigheid van medewetgever. X bewijst voor twee BMW’s dat de geheven BPM hoger is dan de laagste rest-BPM van gelijksoortige auto’s die hier al zijn geregistreerd.
Geen lagere BPM-handelsinkoopwaarde bij normale gebruiksschade
31-5-21 bron:taxlive.nl (uitspraak)
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat op de foto’s bij het taxatierapport van Domeinen geen “diepe krassen, forse pitten, slecht schadeherstel, taperesten, druipers en stofresten in de lak” zijn te zien zoals X stelt.
Klik hier voor meer informatie
BPM-naheffing is te herleiden tot 452 auto’s
bron: taxlive.nl (uitspraak)
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de inspecteur in het bewijs slaagt dat voor 452 auto’s te weinig BPM is voldaan. De inspecteur heeft de BPM-naheffing voor 66 auto’s geëxtrapoleerd naar 2341 auto’s. Volgens Rechtbank Noord-Nederland mag de inspecteur de gemiddeld te weinig voldane BPM niet extrapoleren. De naheffing moet namelijk altijd herleid kunnen worden tot individuele auto’s
Klik hier voor meer informatie
Voor WOK-auto geldt mogelijk wel historisch BPM-tarief
9-4-21 bron: taxlive.nl
Na verwijzing moet alsnog worden onderzocht of op het tijdstip van registratie (20 juli 2016) in Nederland gebruikte auto’s in de handel waren die (i) gelijksoortig zijn, (ii) een gelijke handelsinkoopwaarde hebben, (iii) in de maanden juli of augustus van 2012 voor het eerst op de weg in Nederland zijn toegelaten, en (iv) ter zake waarvan BPM is geheven naar het tot 1 juli 2012 geldende tarief.
Klik hier voor meer informatie
Terechte BPM-naheffing voor WOK-auto
9-4-21 bron: taxlive.nl (uitspraak)
De Hoge Raad oordeelt dat de inspecteur mag naheffen voordat een fiscaal akkoord is gegeven. De vraag of de Belastingdienst terecht geen fiscaal akkoord geeft zolang de naheffing niet is voldaan, staat niet ter beoordeling van de belastingrechter.
Klik hier voor meer informatie
Hogere BPM bij import schade-auto
3 april 2021 bron: autoenfiscus.nl (uitspraak)
Wanneer je een auto met ernstige schade (een zogenoemde WOK-auto) importeert, moet je goed opletten op welk moment je BPM-aangifte doet. Doe je te vroeg aangifte, dan wordt deze aangifte niet geaccepteerd. Doe je te laat aangifte, dan betaal je fors meer BPM. De rechters van de Hoge Raad hebben de mogelijkheden beperkt. Het gevolg is dat het nu bijna onmogelijk is om korting te krijgen bij een forse autoschade.
Klik hier voor meer informatie
BPM: geen vergrijpboete voor autohandelaar
bron: rijksoverheid.nl
Toelichting van 23 maart 2021, nr. 2021-0000046827, op het niet instellen van beroep in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (hierna: het Hof) van 9 februari 2021, nrs. 20/00279 en 20/00280, ECLI:NL:GHARL:2021:1242.
Informatiebeschikking inzake BPM-aangiften is niet rechtsgeldig
bron: taxlive.nl (uitspraak)
Hof ‘s-Hertogenbosch oordeelt in hoger beroep dat de opgevraagde stukken alleen relevant zijn voor de vraag of X bv bepaalde feiten aannemelijk maakt waarvan de bewijslast al op haar rust. De inspecteur heeft bij het opvragen van deze stukken dus geen belang waarop de inlichtingenplicht van art. 47 AWR ziet
Klik hier voor meer informatie
Lagere CO2-uitstoot van Ford Mustang Coupé
bron: taxlive.nl (uitspraak)
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de inspecteur niet enkel mag afgaan op een mededeling van een RDW-medewerker, maar de CO2-uitstoot zelf had moeten checken. De naheffingsaanslag wordt vernietigd.
Klik hier voor meer informatie
Kabinet neemt maatregelen tegen ‘no cure no pay’ bedrijven
bron: taxlive.nl
Er worden in verhouding vaak juridische procedures gevoerd over WOZ-beschikkingen en over aangiftes en naheffingsaanslagen over de BPM bij geïmporteerde voertuigen. Het beeld is ontstaan dat ‘no cure no pay’ (ncnp)-bedrijven onevenredig veel verdienen aan deze bezwaar- en beroepsprocedures. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) heeft onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Minister Dekker voor Rechtsbescherming biedt het onderzoek aan de Tweede Kamer aan.
Klik hier voor meer informatie
Problemen bij 4% van de handel in motorrijtuigen
bron:taxlive.nl
Van de ongeveer 2,5 miljoen motorrijtuigen die jaarlijks in Nederland worden verhandeld, leidt de huidige opzet van de BPM in ongeveer 4% tot knelpunten in de uitvoering. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer.
Klik hier voor meer informatie
Extra BPM-aftrek voor auto met schadeverleden
bron: taxlive.nl (uitspraak)
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de auto van amper één jaar oud met dit schadeverleden € 2000 minder waard is, ook al plegen verkopers het schadeverleden in de praktijk veelal te verzwijgen.
Klik hier voor meer informatie
Terechte BPM-naheffing voor auto met veel gebruikssporen
30-12-20 bron: taxlive.nl (uitspraak)
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat X niet aannemelijk maakt dat de schade meer is dan ongeveer € 2500 tot € 3000. Bij een auto van ruim negen jaren oud en 190.000 km op de teller bestaat het meerdere uit normaal te achten gebruikssporen.
Klik hier voor meer informatie
Digitaal online BPM aangifte doen als particulier
Dat kan als u:
- DigiD hebt.
Nog geen DigiD? Op digid.nl vraagt u ‘em aan. - aangifte wilt doen op basis van de leeftijd van het motorrijtuig (forfaitaire afschrijvingstabel).
Aangifte op basis van een taxatierapport of koerslijst kan nog niet online. - aangifte wilt doen voor een gewone personenauto of motor.
U kunt nog niet online aangifte doen voor een bestelauto, quad, trike en een rolstoeltoegankelijk motorrijtuig. Voor een motorrijtuig waarvoor een bpm-vrijstelling geldt, kunt u ook nog niet online aangifte bpm doen. - akkoord gaat met de gegevens van het motorrijtuig die de RDW heeft vastgesteld.
Heeft de RDW het motorrijtuig nog niet ‘geïdentificeerd’ of gekeurd? Maakt u dan via rdw.nl een afspraak.
Auto is door rit naar RDW niet nieuw meer
2-12-20 bron: taxlive.nl (uitspraak)
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de auto door de rit van 255 km vanuit Duitsland naar de RDW niet meer kan worden aangemerkt als een nieuwe personenauto.
Klik hier voor meer informatie
Geen koerslijstwaarde van niet-courante auto
23-10-20 bron: taxlive.nl (uitspraak)
De Hoge Raad oordeelt dat de opgave van Autotelex Pro voor de BPM-heffing niet kan worden gevolgd. Autotelex Pro heeft deze namelijk niet afgeleid en ook niet kunnen afleiden van een of meer door wederverkopers in Nederland werkelijk betaalde inkoopprijzen.
Klik hier voor meer informatie
Auto met transportschade blijft nieuw
16-10-20 bron: taxlive.nl (uitspraak)
De Hoge Raad oordeelt dat de waardedaling door schade voorafgaande aan de eerste ingebruikneming op de weg niet de conclusie kan rechtvaardigen dat de auto daadwerkelijk op de weg in gebruik is geweest.
Klik hier voor meer informatie
Gebruik koerslijsten AutotelexPro bij aangifte is niet bindend
31-8-2020 bron: taxlive.nl (uitspraak)
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat voor zeven auto’s alsnog koerslijsten van Eurotaxglass’s mogen worden toegepast met een 5% correctie voor ‘bijstelling dealersituatie’ en een 10% correctie voor ‘bijstelling marktsituatie’.
Klik hier voor meer informatie
RDW is nationaal contactpunt om voertuigregistratiegegevens voor BTW-doeleinden.
21-7-20 bron: taxence.nl (staatscourant)
Het ministerie van Financiën heeft de Dienst Wegverkeer (RDW) aangewezen als nationaal contactpunt voor het verwerken van verzoeken om voertuigregistraties.
De RDW is aangewezen als nationaal contactpunt (NCP) voor het verwerken van inkomende en uitgaande verzoeken om voertuigregistratiegegevens voor btw-doeleinden. Het gaat hierbij om identificatiegegevens met betrekking tot voertuigen. Maar de gegevens kunnen ook betrekking hebben op de eigenaars/ houders van het voertuig dat op hun naam is ingeschreven. Dit besluit heeft een terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2020. Dit besluit bevat de aanwijzing van de Dienst Wegverkeer bedoeld in artikel 4a, eerste lid, van de Wegenverkeerswet (hierna: RDW) als nationaal contactpunt (NCP) voor het verwerken van inkomende en uitgaande verzoeken om voertuigregistratiegegevens voor BTW-doeleinden, zijnde identificatiegegevens met betrekking tot voertuigen en identificatiegegevens met betrekking tot eigenaars of houders van het voertuig op wier naam het voertuig is ingeschreven, overeenkomstig artikel 21 bis van Verordening(EU) nr. 904/2010 betreffende de administratieve samenwerking en de bestrijding van fraude op het gebied van de (BTW) belasting over de toegevoegde waarde. De aanwijzing vindt plaats op grond van artikel 5 ter, vierde lid van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1129 van de Commissie van 2 juli 2019. De uitwisseling van informatie verloopt via het zogenoemde Eucaris systeem met de andere EU-lidstaten en een aantal derde landen, zoals Gibraltar, IJsland, Isle of Man, Jersey, Noorwegen en Zwitserland (lidstaten Europese Vrijhandelsassociatie, EVA).
Auto met 217 kilometer op teller door schade geen nieuwe auto
4-6-20 bron: nlfiscaal.nl(uitspraak)
In geschil is of voor de Wet BPM ten tijde van het belastbare feit (de registratie in het Nederlandse kentekenregister) sprake is van een nieuwe auto (standpunt Inspecteur) of een gebruikte auto (standpunt X).
X heeft ter zitting van Hof Arnhem-Leeuwarden – naar het oordeel van het Hof geloofwaardig – gesteld dat, toen hij de auto op 16 oktober 2015 in Duitsland kocht, er sprake was van schade die bestond in een kras op één van de velgen, hagelschade aan het dak en krassen op de achterbumper, waardoor hij de auto fors goedkoper van de dealer in Duitsland kon kopen. De bedoelde schade, die overigens reeds bij de aangifte voor de BPM is gemeld, is hersteld voor een bedrag van € 1.470,15. Het Hof oordeelt dat onder die omstandigheden geen sprake is van een nieuwe auto.
Klik hier voor meer informatie
Na volledig herstel WOK-auto volgens A-G geen extra aftrek van schade
18 mei 2020bron: taxlive.nl (uitspraak)
A-G IJzerman is van mening dat voor registratie slechts is vereist dat de essentiële gebreken zijn hersteld. De heer X heeft er echter voor gekozen de auto volledig te laten repareren. Bij die toestand is de waardebepaling daarom terecht aangesloten.
Klik hier voor meer informatie
Ondanks registratie in 2014 toepassing BPM-tarief van 2012 Art110
1-5-20 bron: taxlive.nl (uitspraak)
De Hoge Raad oordeelt dat door toepassing van het tarief van 2012 is gewaarborgd dat X bv niet meer BPM betaalt dan de laagst mogelijke rest-BPM dat geacht wordt te zijn begrepen in de handelsinkoopwaarde van een gelijksoortige, reeds in Nederland geregistreerd auto.
Klik hier voor meer informatie
Huidige opzet BPM staat niet ter discussie
31-3-20 bron : taxlive.nl
De BPM is in opzet een eenmalige belasting ter zake van de registratie van het voertuig in het kentekenregister. Ieder voertuig komt slechts eenmaal in aanraking met de BPM. De knelpunten doen zich voor bij ongeveer 3% van de totale jaarlijkse handel, namelijk bij de handel in import occasions, waarbij een individueel taxatierapport wordt gebruikt om de afschrijving te bepalen. In 2019 is voor ongeveer 95.000 voertuigen aangifte gedaan met een taxatierapport.
In het nieuwe stelsel wordt in beginsel in alle gevallen waarbij een aangifte met een koerslijst of een taxatie plaatsvindt de BPM-aangifte door de RDW getoetst aan de hand van het fysieke voertuig. Indien deze controle daartoe aanleiding geeft, kan de Belastingdienst besluiten een hertaxatie door Domeinen Roerende Zaken (DRZ) te laten verrichten. Hiermee worden misstanden bij de taxatie van gebruikte voertuigen snel gedetecteerd, zonder dat de huidige opzet van de BPM wordt verlaten. De importeur moet de kosten voor deze hertaxatie dragen en loopt daarnaast het risico op een naheffingsaanslag.
Op basis van een gezamenlijke procesbeschrijving wordt door zowel de RDW, DRZ als de Belastingdienst een uitvoeringstoets op het voorgenomen beleid gemaakt. Dit is naar verwachting in het tweede kwartaal van 2020 gereed. In geval van positieve uitvoeringstoetsen wordt een wetsvoorstel voorbereid.
Hof: bpm berekenen mag over WOK-wagen voor herstel
28-1-20 bron: automotive-online.nl (uitspraak)
De belastinginspecteur stelde zich in een bpm-zaak rond een auto met WOK-status op het standpunt dat de bpm moet worden verrekend over de voertuigwaarde ná herstel, maar dat is volgens het Gerechtshof Den Bosch in strijd met het Europees recht.
Klik hier voor meer informatie
Vereniging Aanpak Tellerfraude (Importauto’s)
bron: aanpaktellerfraude.nl
Importauto’s. De import van tweedehands auto’s neemt de laatste jaren erg toe. Bij deze import zien we dat er steeds meer auto’s met gemanipuleerde tellers ons land in komen. Vaak wordt de teller opgedraaid om zo min mogelijk BPM te betalen, daarna weer teruggedraaid voor een zo hoog mogelijk verkoopbedrag. Staat én consument worden dus opgelicht.
Klik hier voor meer informatie
Vereniging Aanpak Tellerfraude heeft in samenwerking met RDW onderzoeken laten uitvoeren naar importauto’s uit Duitsland. Hieruit blijkt dat bij 1 op de 5 geïmporteerde auto’s vanuit Duitsland twijfel is over de tellerstand. Kosten tellerfraude gemiddeld € 1.500,- voor consument Jaarlijks kost tellerfraude ons land zo’n 160 miljoen euro. Een groot gedeelte komt ten nadele van de staat, door tellerstanden die in eerste instantie worden opgedraaid om minder BPM te betalen. Consumenten hebben jaarlijks 42 miljoen euro schade. Gemiddeld wordt een consument voor € 1.500,- gedupeerd door de aankoop van een auto met een teruggedraaide tellerstand. Een groot gedeelte daarvan is het bedrag dat men teveel betaald voor het voertuig. Ook zijn er extra kosten in onderhoudsverloop voor de auto. Wat kunt u doen als consument? Als consument is het belangrijk dat u extra op uw hoede bent als u een auto uit het buitenland aanschaft. Controleer altijd de tellerstand aan de hand van extra documenten, zoals het onderhoudsboekje en de keuringsformulieren. Vermoedt u tellerfraude? Dan kunt u zich bij ons melden. Ook anoniem als u dat prettiger vindt. Importauto uit Zweden aanschaffen Bij het aanschaffen van een importauto uit zweden kunt u zelf via onderstaande websites de kilometerstand controleren. Biluppgifter.se U dient het Zweedse kenteken in te voeren en dan ziet u verschillende gegevens. ‘Mätarställning’ is de tellerstand. Let op: één Scandinavische ‘mil’ is tien kilometer. Als u een stukje naar beneden scrollt, ziet u bij ‘Historik’ historische gegevens staan. Bijvoorbeeld de laatste kilometerstand bij een keuring of de stand toen de auto werd geadverteerd. Fu-regnr.transportstyrelsen.se/extweb/ Op deze website vindt u nagenoeg dezelfde gegevens, maar als het voertuig van een bedrijf geweest is, staat hier ook de laatste tenaamstelling. Deze gegevens kunt u terugvinden onder het item ‘Agare/brukare’. Sinds de invoering van de AVG mogen gegevens van particulieren niet meer zonder meer worden vrijgegeven. Autogegevens controleren importauto Via het originele kenteken of het chassisnummer kunt u de gegevens checken van een importauto via onderstaande links. Noorwegen Denemarken Groot-Brittannië Ierland Frankrijk Polen Rapporten en onderzoeken Vereniging aanpak tellerfraude heeft in samenwerking met RDW recent onderzoeken laten uitvoeren naar tellerfraude. Hieronder kunt u de rapporten die reeds gepubliceerd zijn downloaden. Tellermanipulatie – bij voertuigen geïmporteerd uit Duitsland
Klik hier voor meer informatie
RDW legt WOK-keuring bij schadebedrijven neer
7-11-19 bron: automotive-online.nl
Op dit moment keurt de RDW voertuigen met een WOK-status nog zelf, maar daar komt verandering in.
Klik hier voor meer informatie
Schade auto heeft 100% waarde-effect
27-1-20 bron: taxlive.nl (uitspraak)
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat een modale koper van de auto het herstel van de forse schade niet tegen een redelijke prijscompensatie op de koop toe zal nemen, maar dat hij die één op één wil verdisconteren in de prijs.
Klik hier voor meer informatie
‘Smerige hoerentent’: rechter wijst BPM-gemachtigde de deur om extreem taalgebruik
30-9-19 bron: omroepgelderland.nl
ARNHEM – De Arnhemse rechtbank heeft een man als gemachtigde geweigerd wegens beledigend, smadelijk en dreigend taalgebruik. De man ging flink over de schreef door de rechtbank te vergelijken met een ‘smerige hoerentent’. Nederland is bovendien in zijn ogen een ‘kutland’.
Klik hier voor meer informatie
Geen vaste km-grens voor BPM-verschil nieuw en gebruikt
18-3-20 bron: taxlive.nl (uitspraak)
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat het vaststellen van een exacte km-grens als de personenauto’s geen gebruikssporen vertonen te arbitrair is. Steeds moet dus van geval tot geval de staat van de auto worden beoordeeld met inachtneming van alle omstandigheden.
Klik hier voor meer informatie
Verslag van gesprek Taxatiebranche, Ministerie van Financiën en de Belastingdienst over het nieuwe import-proces via de RDW (toezicht en erkenningsregeling Taxateurs)
Op 16 December 2019 heeft er op het Ministerie van Financiën een gesprek plaatsgevonden tussen het MInisterie van Financiën, de Belastingdienst/Domeinen, de RDW en vertegenwoordigers van de Taxateurs-registers NIVRE, VRT, RETM, ROTA, TMV. Doel van het gesprek was om een werkbare situatie te krijgen, en het oplossen van knelpunten. Er komt waarschijnlijk een officiële erkenningsregeling voor echte register-taxateurs! Het verslag is hier onder te lezen.
Lagere BPM voor schade-auto met WOK-status
29-1-20 bron: taxlive.nl (uitspraak)
Hof ‘s-Hertogenbosch oordeelt in hoger beroep dat de voorwaarde dat essentiële gebreken hersteld moeten zijn in strijd is met het EU-recht. De waardevermeerderende omstandigheid van de reparatie werkt dan namelijk door in de verschuldigde BPM, terwijl dat bij een in Nederland geregistreerde auto met WOK-status niet het geval is.
Klik hier voor meer informatie
Nieuwe regels en makkelijkere controle van BTW-fraude bij auto-import!
bron: taxlive.nl
Nationale belastingautoriteiten en Eurofisc-verbindingsambtenaren moeten geautomatiseerde toegang krijgen tot het elektronische systeem waarin inlichtingen over van btw vrijgestelde invoer zijn opgeslagen. Voor uitwisseling van voertuigregistratiegegevens moet het systeem Eucaris worden gebruikt. Lidstaten nemen alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de geautomatiseerde opvraging van en geautomatiseerde toegang tot voertuigregistratiegegevens 24 uur per dag en zeven dagen per week mogelijk is.
Klik hier voor meer informatie
BPM op geïmporteerde schadeauto mag worden berekend voor schadeherstel
27-1-2020 bron: accountancyvanmorgen.nl (uitspraak)
Wie een personenauto importeert met dusdanige schade dat de auto niet de weg op kan, mag de verschuldigde BPM berekenen aan de hand van de waarde vóór schadeherstel, zo oordeelt het gerechtshof in Den Bosch. Anders zouden voor buitenlandse voertuigen in dezelfde situatie hogere BPM-bedragen gelden dan voor in Nederland geregistreerde voertuigen.
Klik hier voor meer informatie
Nieuwe taak bij import gebruikte auto’s
6-12-19 bron: rdw.nl
De RDW gaat een rol spelen bij de controle van de getaxeerde waarde van geïmporteerde auto’s. Dinsdag 3 december publiceerde het ministerie van Financiën daarover een kamerbrief.
Goede dienstverlening
De afgelopen maanden is gesproken met het ministerie van Financiën, de Belastingdienst en Domeinen Roerende Zaken (DRZ) over de invulling. Voor de RDW is het belangrijk om optimale snelheid en rechtszekerheid te kunnen bieden aan importeurs van tweedehandsauto’s.
Nieuwe erkenningsregeling?
De RDW gaat in kaart brengen wat de gevolgen zijn van de voorgenomen nieuwe wetten en regels. De RDW gaat ook onderzoek doen naar de mogelijkheid van een erkenningsregeling voor taxateurs van voertuigen. Dit in overleg met branche en overheidsorganisaties.
Tips bij invoer van een auto?
Lees de 6 tips die kunnen helpen bij het invoeren van een auto.
Lagere BPM-naheffing en boete voor autohandelaar
24-10-19 bron: taxlive.nl (uitspraak)
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de heer X met het alsnog overleggen van de koerslijst slaagt in het tegenbewijs dat de verschuldigde BPM die op de auto drukt niet hoger mag zijn dan de BPM die drukt op een vergelijkbare auto die zich al op de Nederlandse markt bevindt. De Hoge Raad beslist dat één middel slaagt. De overige klachten kunnen niet tot cassatie leiden (art. 81 RO). De Hoge Raad doet de zaak zelf af.
Klik hier voor meer informatie
Terechte BPM-naheffing voor auto met herstelde essentiële gebreken
25-3-20 bron: taxlive.nl (uitspraak)
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de heer X de auto zes werkdagen na de BPM-aangifte in ongewijzigde staat had moeten laten. Door dit niet te doen, draagt hij het bewijsrisico van het feit dat de inspecteur de schade niet meer kan controleren
Klik hier voor meer informatie
Nieuwe uitspraken over BPM bij invoer
22-1-20 bron: autoenfiscus.nl
De BPM bij invoer is een ingewikkeld thema. Dat komt vooral doordat er Europeesrechtelijke kanten aan zitten. De Nederlandse BPM mag op grond van het Europese vrije handelsverkeer bij invoer namelijk niet hoger zijn dan het restant aan BPM dat nog rust op een vergelijkbare binnenlandse auto. Anders zou de BPM handelsbelemmerend kunnen werken. De BPM op een invoerauto kan berekend worden met een afschrijvingstabel, met een koerslijst of met een taxatierapport. Dat laatste kan overigens alleen bij echte schadeauto’s.
Klik hier voor meer informatie
Belastingdienst weer in ongelijk gesteld in BPM-zaak
28-1-20 bron: automobielmanagement.nl (uitspraak)
Wie een auto importeert met ‘essentiële gebreken’ hoeft alleen BPM te betalen over de waarde van de auto vóór herstel. Dit heeft het Gerechtshof in Den Bosch vorige week bepaald in een hoger beroep dat door de Belastingdienst zelf was aangespannen tegen een eerdere uitspraak.
Klik hier voor meer informatie
Belastingdienst checkt fijnstoftoeslag in RDW kentekenregister.
bron: twitter.com en rdw.nl
In het kentekenregister van de RDW staan de gegevens die de fabrikant over de fijnstofuitstoot van uw voertuig heeft aangeleverd. De waarde van de fijnstofuitstoot van uw voertuig bepaalt of u fijnstoftoeslag mrb (motorrijtuigenbelasting) moet gaan betalen. Is de informatie in het kentekenregister volgens u niet juist? Dan kunt u de RDW een wijzigingsverzoek sturen.